torstai 8. marraskuuta 2007

Sairastuminen, positiivinen / negatiivinen?

Ensin sanoi lääkäri: No, jos tilanne on tämä ja itsestäsikin tuntuu, ettei kaikki ole hyvin... Anntaan vähän sairaslomaa ja tossa olis viis reseptiä lääkkeitä.

Positiivista:
+ sairasloma
+ lääkäri kuunteli
+ lääkkeillä sai hyvät pöllyt

Negatiivista:
- lääkkeet makso ihan vitusti
- kaikki nälvi mua töissä sairasloman jälkeen
- ei se lääkehöyryn morkkis ollu kivaa
- tekemättömät työt kasaantu töissä

Sitten sanoi se nainen, joka puhuu hiljaa: Jos kerran on noin uupunut, kannattaa harkita lomaa.

Positiivista:
+ sairaslomaa
+ joku käskee lomalle

Negatiivista:
- piti vääntää itkua että se usko
- taas mua nälvitään töissä koska olin pois
- kukaan ei tee töitäni, jos olen pois

Mitä me tästä opimme? Emme yhtään mitään. Lääkärit ja ne naiset, jotka puhuu hiljaa on hyödyllisiä siihen asti, kun ne keksii väliaikaisen ratkaisun sen hetkiseen tilanteeseen. Nykyinen lääkärini on kiinnostunut terveydentilastani, mutta tylsiintynyt ainakun näkee minua vastaan otolla. Se nainen, joka puhuu hiljaa kuuntelee ja kertoo johtopäätöksiä, muttei se koskaan mitään muuta tee kuin kuuntelee. Ja joskus se saattaa vetää ässän hihasta ja kysyä oikeasti jotain tärkeetä. Mitenkäs tästä sitten eteenpäin? Lääkkeitä kouraan ja lisää höyryjä mielelle. Pistetään päät pakettiin ja ootellaan. Aikamoista turhautumista.

Sairastaminen ei ole koskaan kivaa. Vihaan sairaaloita ja aina sairaalssa kävellessä tuntuu että kuolema seuraa. Vaikka kyseessä olisi mädäntynyt kaupungin terveyskeskus, sielläkin tuntuu niin sairaalta, vaikkei itse olisikaan, muuta kuin uusimassa reseptiä. Mietiskelin, että onko SAIRAUS vain olotila? Olotila, johon ammattilaiset keksii hetkellisiä ratkaisuja? Sairastaminen pistää oikeasti miettimään, miksi sairastaa. Sairaus on kauhea sana. Itse olen ilmeisesti sitten mielenterveydellisesti sairas, eli ihmisen kielellä käännettynä hullu. Olenko?

Vanhaan aikaan, jos sairasti, kuoli. Nyt ne valkotakkiset ammattilaiset on keksinyt lääkkeet. Lääkefirmat tekee tänä päivänä miljoonia. Miksi? Ihmiset sairastaa. Kaiken maan vaivaan tungetaan vaan niitä lääkkeitä ja pumpataa lisää lääkkeitä, jos ei se edellinen annos oikein auttanut. Miksi? Lääkefirmat tienaa lisää ja ne niinsanotut sponsori lääkärit sai taas bonuksia lääkefirmoilta.

Kelakin on ihan kiva juttu. Välittääkö se hevonpaskaa siitä, että ihmist sairastaa? No ehkä sen verran, että joistain tietyistä lääkkeistä saa kelakortilla alennuksen, mutta ilman kela korttia, et sitten saa reseptilääkkeitä. Apteekistakaan ei perkele saa ostaa enää kahta pakettia normaalia 400 mg buranaa, koska kaikki on niin nistejä ja sekakäyttäjiä. Mitä? Onko tääkin joku Kelan juttu? Kelalla on myös sellainen hieno asia kuin lääkekatto. Jos vuotuiset lääke ostoksesi ylittävät 650 euroa, lopuista lääkkeistä joutuu itse korvaamaan enää 2%. Kiva. Kuinkahan ne apteekin tädit ja sedät taas kattelee sua kun sä siinä intät että tän vuoden aikana on tullut jo ostettua lääkkeitä 650 euron edestä.. NISTI. Kiitos siitä lääketeollisuus.

Miten muodostaa nyt sitten mielipidettä Suomen terveyden huollosta?
1) Kunnallinen on perseestä
2) Yksityiset tienaa, silläkin että ne kierrättää potilaita spesialistilta toiselle
3) Lääketeollisuudella tienais miljoonia
4) Sairastaminen tulee kalliiksi.

2 kommenttia:

Kaikkonen kirjoitti...

Mulla ei ole mitään kyräiltävää :D
Paitsi että my left arm is in soooo much pain right now!!!!

Kaikkonen kirjoitti...

blogi on kirjoitettu. check it out. ja soita mulle ku pystyt, voin kertoo jotain hyvin noloa.